Хиперекстензията и как да успея да бебенося?

Хиперекстензията е свръхконтракция на мускулите в задната част на тялото на вашето дете. Когато е ядосано, то може да извие гръб и глава назад. Ако е временно и бебето остава подвижно в крайниците си, вероятно не е патология. Говорете с вашия педиатър все пак, това може да е израз на болка при вашето дете.

От друга страна, ако пристъпите на хиперекстензия са постоянни, то има нарушение на стойката (гръбначен стълб в С, блокирана глава на една страна и т.н.), асиметричен таз, ГЕРБ (рефлукс, регургитация и т.н.), плач, затруднено сукане по време на кърмене, по-бавно двигателно развитие... Би могло да е синдром на KiSS. 

(Синдромът на KiSS е неправилно положение в областта на горната част на шийния отдел на гръбначния стълб и горната част на шийната става, което се проявява в ранна детска възраст и може да продължи до зряла възраст. Това неправилно разположение води до видимо неправилно разположение, което е довело до синонима torticollis. Също така се разглежда като спусък за различни поведенчески разстройства. Диагнозата на синдром на KiSS не се признава от ортодоксалната медицина поради липсата на доказателства за съществуването на синдрома.)

Срещнете се с вашия педиатър, който ще може да помогне на вас и вашето бебе.

Преди да сложите бебето, си струва да направите няколко теста с вашата носилка, за да сте сигурни в "хореографията" си и следователно сигурни в себе си. Ако предпочитате слинга, освен основния възел, можете да прегледате инструкциите стъпка по стъпка, показани в нашите видеоклипове, без вашето бебе, като имитирате жестовете. Това ще ви накара да се почувствате по-комфортно, ако бебето плаче малко в началото.
След като се почувствате готови, можете да започнете.
Цялото бебеносене започва от ръка за ръка. За да поканите бебето си да се навие, практикувайте носене на ръце: поставете коленете по-високо от задните части, като поставите цялата си предмишница във вдлъбнатините на коленете под бедрата. Оставете бебето да седне и наклонете таза си, сякаш седи на клон от дърво. Подпрете горната част на гърба и шията му, без да ги сплесквате (приведете ръцете му към лицето му), почувствайте гърба му изпъкнал.
Полюшвайте се по време на поставянето.
Когато почувствате, че става по-тежко и се отпуска, тогава можете да опитате леко да повдигнете средния носещ плат на гърба му, като винаги предлагате достатъчна опора (например, като поставите бузата си върху главата му).
Освен това не забравяйте да проверите дали носилката ви е ергономична. Това означава, че зачита физиологията на вашето дете. Ако крачетата са прави и висящи, ако опората е на чатала, гърбът е прав, имапйте предвид рисковете които носи неправилното носене. (риск от тазобедрена дисплазия, лошо психомоторно развитие и др.)
Всички наши носилки и слингове са проектирани с тази мисъл и са сертифицирани от Международния институт за дисплазия на тазобедрената става.

Надяваме се, че тези съвети ще улеснят тези сладки моменти на бебеносене.