Ползите от бебеносенето

Ние от Love-Radius решихме да припомним в серия от постове какви са ползите от бебеносенето
1) Да успокойте бебето 
Чрез възпроизвеждане на ембрионалната поза, бебеносенето ще успокои дори новороденото, което познава само утробата на майка си. Близостта и физическият контакт с родителите му също го успокояват и ще осигуряват усещане за сигурност на бебето.
2) Намалява плача 
Усещането за сигурност, което идва от близостта с родителите, благодарение на бебеносенето, ще намали плача.
3)  Участва в поставянето на основите на общуването между възрастни и деца.
Тъй като започва обикновенно в самото начало на родителството бебеносенето участва в изграждането на връзката между възрастен-дете. Носенето на бебето може да опрели форма на комуникация между бебето и неговите родители.
4) Подсилва привързаността 
Докосването, жестовете на нежност и топлият поглед на родителите му ще стимулират производството на окситоцин у бебето, хормон, свързан с привързаността.
5)  Подпомага храносмилането 
При физиологична поза, мускулите на бебето са отпуснати, което прави храносмилането по-ефективно и намалява рефлукса и коликите.
6) Улеснява заспиването 
Полюшването, което придружава бебеносенето, топлината от контакта на кожата до кожата или дори дишането и уханието на мама и татко ще засилят усещането за сигурност у бебето и ще му помогнат да заспи.
7) Стимулира двигателното, когнитивното и емоционалното развитие 
Носенето на бебето му позволява да участва активно в света. Детето споделя различните ритми и емоции от деня на височината на очите на възрастните. Носенето на бебето стимулира мускулите на врата и гърба, което ще насърчи тяхното развитие, както и чувството за баланс на бебето.
8) Освобождава ръцете 
Ръцете ви са свободни за много ежедневни дейности като пазаруване, домакинска работа или пътуване. Това е особено полезно, когато трябва да продължите да се грижите за по-големите деца и също така ви позволява да се откъснете малко от бебето на умствено ниво. Особено когато то изисква много внимание и посточнното ви присъствие.
9) Установяване на предвербална комуникация и връзка родител-дете 
Общуването с вашето дете чрез допир, люлеене, гледане е началото на общуването още от първите дни. Бебеносенето също ще помогне да откриете и анализирате различните реакции и нужди на бебето по-бързо.
10) Насърчава контакта кожа до кожа 
Бебеносенето улеснява и подпомага контактът кожа до кожа, който е особеноважен през първите дни и началото на кърменето. Слингът покрива целия бюст и задните части на мама при разгъване. Това позволява дискретност без да се лишавате от контакта кожа до кожа с бебето си дори на обществено място.
1️1) Улеснява кърменето 
И раниците и слингът позволяват кърмене на обществено място. Кърменето в носилката не е цел само по себе си, но улеснява връщането ви към ежедневните ви задължения и поддържането на кърменето едновременно.
12) Позволява на бащата да има своето място и да прекарва време със семейството.
 
Носилката (слинг или раница) ще помогне за създаването или укрепването на връзките между родителите и детето, особено за татковците, които могат да почувстват интимност, запазена досега само за майките по време на бременност. Независимо дали за родителите или по-големите братя и сестри, възможността за бебеносене на новороденото в слинг ще го направи достъпно за околните.
За да бебеносите по най-добрия начин , можете да изберете раница или слингове според вашите и нуждите на бебето.
Раници:
Ергомомичните раници са най-лесни за използване. Те са по-здрави от слинговете. Закопчаващите се презрамки ги правят лесни за регулиране. Те могат да ви служат от раждането (с вложка за новородено от 5 кг) до 20 кг.
Слингове: 
Те предлагат най-доброто физиологично носене за бебето от раждането, тъй като са много близо до позицията на плода преди раждането. Изискват повече практика, можете да изберете между такива със завръзване или без.