Кожа до кожа. Всичко, което трябва да знаете

Първият контакт с бебето, кожа до кожа би имал много ползи. Разберете защо и как!
 
ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА КОЖА КЪМ КОЖА
Кожа до кожа е директният контакт на бебето и неговата майка или татко, гърди до гърди. Тази близост осигурява обмен на топлина, миризми, хормони, които ще предизвикат вродено поведение у бебето и неговите родители. Това е приятен преход между света на матката и външния свят.
 
Кожа до кожа от раждането
Всъщност това е практика, препоръчана от СЗО. В родилната зала новороденото се поставя голо, с покрит гръб до гърдите на майка си.
 
Кожа до кожа може да се практикува дори когато се приберете вкъщи и бебето ви расте. Ще видите, че предимства ще ви бъдат много.
Полезни съвети за да постигнете максимални резултати от "Кожа до Кожа"
 
- Бебето, поставено над гърдите, с обърната на страни глаава, за да са свободни дихателните му пътища
- Бебето, поставено под гърдите корем до корем
- Вратът на бебето не трябва да е наведен напред или назад, главата е обърната настрани, крачетата са свити
- Ако сте уморени, по-добре е да не практикувате кожа до кожа, в случай че заспите.
ПРЕДИМСТВА КОЖА КЪМ КОЖА
Както казахме тази практика има много ползи от раждането, но и след това!
 
За Бебето:
 
1) Регулиране на телесната температура
 
При кожата до кожа топлообменът е много по-лесен, отколкото ако сте облечени. Бебето изпитва големи трудности да регулира самостоятелно температурата си.
 
2) Улеснява и насърчава кърменето
 
Поставянето на корема кожа до кожа срещу майката инстинктивно насочва детето към гърдата.
 
3) Окситоцинът, произведен благодарение на тази близост, насърчава производството на мляко в майката, както и нейния рефлекс на изтласкване. (капки мляко се отделят по време на "кожа до кожа!")
4)  Сигурност
Това, че е долепено до вас, ви напомня за вътреутробната топлината, изпитана по време на бременност. Вашата топлина, дъх и миризма му напомнят за това приятно състояние, което го успокоява и може да помогне за намаляване на плача му.
 
5) Стабилизиране на сърдечната честота и нивата на захар
 
Контакт между двете ви тела ще стабилизира дихателната честота на вашето бебе, но също така ще повиши нивото на глюкозата в кръвта.
За Родителите:
 
Ползите са не само за бебето, но и за вас!
 
1)  Връзката на привързаността, връзката родител-дете. Често чуваме за това, кожа до кожа ще улесни тази връзка между родителя и неговото дете. Обмените и контактът кожа към кожа инстинктивно създават тази връзка на привързаност (производство на окситоцин, хормон на любовта и щастието)
 
2) Намаляване на стреса. Бременността е стресираща, но също така е и да станеш родител! Това, че сте толкова близо до вашето дете, ще ви успокои и ще ви даде увереност във вашите способности.
 
3) По-добро разбиране на нуждите на бебето. Да го имаш до себе си означава да го наблюдаваш отблизо, да усещаш всички промени в поведението, движенията... В крайна сметка това означава по-бързо да разбираш знаците, които бебето ти изпраща.
 
МОЖЕ ЛИ ТАТЕ ДА ПРАКТИКУВА КОЖА В КОЖА?
 
Разбира се, дори е страхотно, че и татко го практикува! Често говорим за майки, които го правят съвсем спонтанно, особено в деня на раждането. Производството на окситоцин също се извършва в татко и кожа до кожа следователно ще установи първите връзки и форми на комуникация между татко и бебе.
 
БЕБЕНОСЕНЕ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ КОЖА ДО КОЖА С ПОРАСТЯЩО БЕБЕ
 
Трябва да излезете, трябва да се облечете (и да), но искате детето ви да е близо до вас? Бебеносенето ще бъде най-добрият начин да се възползвате от всички предимства на кожа до кожа, като същевременно ви дава повече свобода.
 
Раница за по-практично или слингове, за да са по-близо до бебето.
 
Разгледайте всички варианти на Love-Radius тук:
https://love-radius.bg/collections