Как да се впише татко в кърменето?

Когато говорим за кърмене, ролята на майката е кристално ясна. Логично, от нейните гърди идва млякото. Ролята на бащата е по-малко ясна. И за тримата обаче е много важно!
 
Да видим защо и как да извоюваме неговото място в този сублимен момент?
 
ЗАЩО БАЩАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ВСИЧКО, ЗА ДА ЗАЕМЕ СВОЕТО МЯСТО В КЪРМЕНЕТО?
Кърменето играе уникална роля в създаването на връзката между майката и бебето. Това е мястото, където татко може да се почувства изключен от този специален момент.
 
Въпреки това, бащата или партньорът има много важна роля: тази на фасилитатор и подкрепа.
 
По време на кърменето се стимулират два хормона: окситоцин (хормон на любовта) и пролактин, отговорен за лактацията. Когато майката е подкрепяна от партньора си, доказано е, че кърменето е още по-добро, защото окситоцинът се стимулира още повече.
 
ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ
Бебеносенето насърчава кърменето и лактацията. Носенето на бебето близо до вас ще стимулира зърната и ще доближи устата на бебето до гърдите ви. Може да се използва и за дискретно кърмене.
 
Също така е много практично за създаване на връзката баща-дете.
НО КАК ДА ВКЛЮЧИМ ТАТКО?
 
Както видяхме, бащата има голяма роля в подкрепата по време на кърменето, което понякога може да бъде уморително.
 
1. Помощ за организиране
Да, бебето може да е гладно по всяко време, дори когато не сте вкъщи. И вие ще трябва да намерите мястото, позицията, време... Да поемете отговорността за организацията и просто да сте на разположение, за да посрещнете нуждите както на майката, така и на детето е много важно!
Препоръчително е майката да пие по време на кърмене, така че защо да не бъдете гарант за добрата хидратация на майката?
 
2. Информирайте се за кърменето
Честота, продължителност, ползи, позиции, рефлукс... има толкова много теми, за които да научите! Да се ​​информирате означава да се включите и да помогнете нещата да вървят възможно най-гладко. Винаги е хубаво да видиш татко да проявява интерес към момент, който трябва да е за мама и бебе. Това е основна форма на подкрепа!
Има много възможни пози за кърмене, някои по-подходящи от други за вашето дете. Можем да ви помогнем да намерите правилната в слинг или раница за бебеносене :)
 
3. Успокояване на майката
Кърменето може да бъде стресиращо и изпитателно време. Страх да не го направиш погрешно, страх да не бъдеш лоша майка... Успокояването на майката е много важно, за да може кърменето да протича при най-добри условия.
 
Просто присъствието и чуването, че това, което правят, е перфектно (или точно както трябва), може да бъде голяма помощ.
 
И ако тя не иска или не може да кърми по различни причини, важно е да не я съдите и да подкрепите нейното решение. Кърменето има много предимства, но не е самоцел.
 
4. Поемане, когато мама е уморена
Даването на мляко не е лесно, може да отнеме до 30 минути, болката от напълването на гърдите може да е ужасна и просто желанието да се освободиш е много голямо. Ако майката е уморена, защо не изберете помпата за кърмене и не я отмените с шишето?
 
Това е идеалният начин да съчетаете почивката за майката и създаването на връзка между бебе и татко :)
 
Бебето се възползва от предимствата на кърмата, докато прекарва специален момент с татко!
 
Кърменето е истинско екипно усилие, в което всеки има важна роля: от вас зависи да изберете как да го приемете.
 
В допълнение към всички тези аспекти, татко може просто да има специални моменти с бебето след кърмене по време на къпане или смяна на пелени или по време на разходки в слинг или Раница.