КАКВО ОЗНАЧАВА „ФИЗИОЛОГИЧНО НОСЕНЕ“?

Като млади родители със сигурност чувате термина физиологично/ергономично носене навсякъде. Love-Radius говори за това повече от 15 години. Останете с нас, за да разберете какво точно означава това.
 
Част 1
 
ЩО Е ТО - ФИЗИОЛОГИЧНО БЕБЕНОСЕНЕ?
 
Бебеносенето е актът на носене на вашето бебе срещу вас, независимо дали директно на ръце или чрез използване на средство за носене по естествен начин. Физиологичното носене е такова, което просто зачита физиологията на бебето. Какво значи това? Че зачита естественото механично функциониране на тялото на бебето, като следва неговата морфологична еволюция.
 
Носенето може да започне от раждането и да направи прехода между маточния и външния свят по-плавен. Правилното, бебеносенето спомага за правилното развитие на бебето и носи много предимства и ползи за бебето и вас, неговите родители.
 
Характеристики на физиологична позиция:
 
За да проверите дали носилката е физиологична, ето някои критерии които да проверите. А именно, как е направена носилката - дали тя се адаптира към бебето или изисква то да се адаптира към нея.
 
За новородени: имитира позицията на носене на ръце (бебето е свито) Тази позиция подпомага неговото психомоторно развитие.
 
- Главата е на една линия с гръбнака
- Ръцете са събрани и прибрани близо до лицето
- Седалката е дълбока. Носилката обхваща не само дупето, но и бедрата и стига до вдлъбнатините на коленете. Тазът е наклонен, коленете са по-високи от седалището
- Гърбът е заоблен
- Бебето "седи" на дупето си, а не на краката си
- Спазва се оста бедро/коляно/глезен
 
Относно позицията на коленете:
 
- Преди 3 месеца: коленете са на ширината на таза
- След 3-4 месеца: ако бебето може да върти главата си самостоятелно и когато се постави по гръб, повдига краката си от земята благодарение на корема. Това му дава по-голямо разстояние между двете колена. С тази инерция той прави замаха с тежестта на тялото си. Следователно коленете вече могат да обхванат този, който го носи.
 
И разбира се, правилата за безопасност, които трябва да се спазват: дихателните пътища трябва да са свободни и на бебето не трябва да му е прекалено горещо или твърде студено. Един слой шал = един слой дрехи.
С КАКВО ДА НОСИМ БЕБЕТО ФИЗИОЛОГИЧНО?
 
Има различни Носилки, които да улеснят ежедневието ви. Можем да представим:
 
Слингове:
Най-физиологичният начин да носите детето си от раждането. Много приятно от и спомага допира кожа до кожа.
 
Има няколко вида:
 
Еластични слингове, които обгръщат много добре в мека и нежна прегръдка. Еластичните слингове са по-лесни за регулиране и нагласяне защото могат да се завържат преди да поставите бебето
 
Ринг-Слинг, които могат да се регулират без възли, а с халки. Изключително лесен за използване!
 
Тъкани слингове: те не са еластични и предлагат най-добрата подкрепа на бебето. Възелът не може да бъде направен предварително.
Ергономични раници:
 
Най-лесни за използване, защото регулирането става с презрамки и колан. Просто трябва да поставим бебето!
 
Моля, обърнете внимание, че не всички раници са предназначени за носене на бебета от раждането им. Обикновено е необходимо да се добави допълнителна седалка и облегалка за глава, за да се регулира позицията на новороденото човече.
 
Доста лесен начин да проверите дали продуктът е физиологичен е да видите дали е сертифициран от Международния институт за дисплазия на тазобедрената става (IHDI).
 
Съществуват и други средства за носене като meï-taï, от вас зависи да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.