КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ПЪТУВАНЕ С БЕБЕ СЪС САМОЛЕТ?

Раждането на бебето, не значи, че трябва да се откажете от пътувания до екзотични дестинации, но несъмнено изисква адапртация. От каква възраст бебето може да лети? Какво трябва да се планира? Казваме ви всичко!
 
От каква възраст бебето може да лети? Какво трябва да се планира? Казваме ви всичко.
 
КАКВО ВИ Е НЕОБХОДИМО ЗА ПЪТУВАНЕ С БЕБЕ СЪС САМОЛЕТ?
ОТ КАКВА ВЪЗРАСТ БЕБЕТО МОЖЕ ДА ЛЕТИ НА САМОЛЕТ?
 
От раждането бебето може да лети. Повечето авиокомпании обаче приемат само бебета на възраст над 7 дни.
 
Ако не бързате и планирате дълго пътуване със самолет с бебето, все пак ви препоръчваме да изчакате поне 3 седмици, преди да тръгнете на път с вашето мъниче.
 
За графика е по-удобно да изберете полет с кратка продължителност, отколкото дълъг. Въпреки това, ако трябва да отидете далеч, по-добре е да изберете нощен полет, който (да се надяваме) ще позволи на бебето да спи.
 
 
ДЕЙСТВИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ, КАЧВАНЕ НА САМОЛЕТ!
 
Какви документи ви трябват за да пътувате с бебе със самолет?
 
Бебе точно като теб трябва да представи документи за самоличност, за да пътува.
 
- Международен паспорт (след 14г - Лична карта за ЕС)
- Паспорт и виза в някои страни
- Документ за напускане на територията, ако искате да пътувате с бебе, което не е ваше, или ако, напротив, бабата и дядото, сестрата или братът отиват на пътуване с вашето малко дете без вас.
- Документ от другият родител в случай, че само вие и бебето напускате страната
- Здравното му досие: за всеки случай, винаги е по-добре!
Една седалка или две седалки?
 
Дете над 2 години
За малки деца над 2 години ще е необходимо да се запази самостоятелно място, за което може да ползвате намаление според авиокомпаниите. (20 до 30%)
 
Дете под 2 години
То може да пътува в скута ви и да се възползва от голяма отстъпка за билета (90% в Air France!). Следователно няма да е необходимо да резервирате второ място за него. Винаги е възможно да резервирате бебешко столче, ако имате нужда от повече място, но цената ще бъде по-висока!
 
Имайте предвид, че някои авиокомпании предлагат при полети на дълги разстояния люлки за приспиване на бебетата по време на пътуването. количествата им обаче са ограничени, така че е необходимо да ги резервирате предварително.
 
Как да придвижите детето на летището до полета?
 
Вашето дете все още не ходи, но искате ръцете ви да са свободни, а гърбът ви да е в перфектно състояние? Най-практични ще си останат раницата или слингът.
 
Подобно на вас, вашето дете ще трябва да премине през охранителните врати и например количката няма да е подходяща, защото ще трябва да се извади (освен това е по-тромава на ескалаторите).
 
С раница или слинг имате свободни ръце, за да търсите документите си или да носите куфара си, докато бебето е до вас.
КАКЪВ БАГАЖ СЕ РАЗРЕШАВА ЗА КЪРМАЧКИ?
 
За деца под 2 години
Да, заминаването с детето ви изисква малко повече работа от нормалното. За щастие, авиокомпаниите ви позволяват да добавяте допълнителни артикули безплатно за деца под 2 години. Ръчен багаж, чекиран багаж, столче за кола и количка. Попитайте авиокомпанията за техните специфики.
 
За деца над 2 години
Те могат да носят същия багаж като вас, тъй като има собствено място!
 
Не забравяйте да разгледате формалностите на вашата авиокомпания преди заминаване.
 
ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗДУШНОТО ПЪТУВАНЕ
 
Какво да нося за бебето?
 
В ръчния си багаж или чантата за памперси ще можете да поставите всичко необходимо по време на полета. Знаем го, пътуването е източник на стрес по принцип, така че с бебето е още повече. Прозорливост. Това е, което ще ви позволи да тръгнете по-спокойни :)
 
За да не забравите нищо:
 
- Храна и вода в достатъчно количество, малки контейнери и бутилки например (ограничението от 100 мл течност не важи за бебета, можете дори да затоплите бутилките в самолета, като помолите учтиво ;))
- Одеяло и шапка, които да го предпазват от климатика и следователно от студа (винаги по време на полет!)
- Комплект за първа помощ (физиологичен разтвор, панадол, термометър и др.)
- Памперси и кърпички за смяна (в тоалетните има маса за повиване)
преобличане
- залъгалка, пухкава играчка и беззвучни игри, ако е необходимо
А раницата или слингъта отново ще ви помогнат да успокоите бебето и да го улесните да заспи, (за спокойно пътуване_.
 
Бебето има болки в ушите в самолета?
 
При промени в атмосферното налягане не е необичайно децата да изпитват болка в ушите. Особено по време на излитане и кацане.
 
Какво да направите, за да облекчите болката в ушите?
 
Кърменето или храненето от шише помага за балансиране на налягането; дай му залъгалка; накарайте го да пие вода (ако вече не е кърмите); опитайте се да го накарате да се прозее.
 
Последен малък съвет за летене, останете спокойни! Отделете време да успокоите детето си, бъдете спокойни и има голям шанс и то да остане такова.
 
Приятно пътуване !