Какви са рисковете, при не-ергономичните носилки?

Трудно е да се пропусне терминът „ергономичен“ по отношение на носенето днес. Но какво означава Ергономична носилка? Има ли опасност от използването на не ергономична носилка? Как да избера?

 

Ние ще отговорим на всички тези въпроси.

Резюме:

Какво означава ергономична носилка?
Как да разпознаем не-ергономичните носилки?
Какви са рисковете от не-ергономичните носилки?
Как да изберем раница?


КАКВО ОЗНАЧАВА ЕРГОНОМИЧНО БЕБЕНОСЕНЕ?

Това е най-естественият начин да носите детето си. То е съобразено с физиологията на бебето. Бебето няма същите мускули и костна плътност като възрастния. При ергономичните средства за бебеносене това е взето под внимание. Предвидени са опори за главата и гърба на бебето (които не трябва да бъдат прекалено изправени).

Физиологичната позиция често се обобщава с: крака, повдигнати колене над нивото на дупето във формата „М“, спазване на разстоянието между бедрата и заоблен гръб.

Трябва да се вземат предвид и други критерии. Освен това дори и в ергономична носилка (раница/слинг) има значение как е поставено бебето.Така че не забравяйте да проверите различните критерии.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ НЕ-ЕРГОНОМИЧНИТЕ НОСИЛКИ?

Има няколко неща, някои ще забележите почти веднага при не-ергономичните носилки. Внимавайте, някои кошове за бебета твърдят, че са ергономични или физиологични, когато ги търсите в интернет, но не са! Така че научете се да ги разпознавате. Лесно е:

- На снимките на продукта крачетата на бебето са прави и увиснали надолу. Това означава, че тазът не е наклонен напред, седалката не е достатъчно дълбока: бебето се поддържа от чатала
- Гърбът на бебето е прав
- Цената е много атрактивна (също): това не винаги е така, но предполага, че е необходимо да се провери
- Можете да носите бебето в 48 позиции (различни от лице към носещия, на гръб и на хълбок)

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ОТ НЕ-ЕРГОНОМИЧНОТО НОСЕНЕ?

Когато средството за бебеносене не позволява физиологична позиция на вашето дете, ето какви са рисковете:

- Лошо развитие на гръбначния стълб

При поддържанe през чатала, бебето е в изправено положение, докато костите му все още не са втвърдени. Гръбначният стълб не е готов да остане прав, тъй като бебето е било в ембрионална поза в продължение на 9 месеца. Следователно това може да доведе до лошо развитие, забавяне или лошо сцепление на прешлените.

- Риск от дисплазия на тазобедрените стави
Термин, който вероятно сте чували по време на бременността си.

Както видяхме, в тези носилки крачетата висят. Е, тази позиция не благоприятства правилното напасване на тазобедрените стави. В краткосрочен план това не се вижда, защото не е болезнено за бебето. Въпреки това, когато пораснe, ако е имало проблем при формирането на ставите, на детето ви може да му е трудно да движи бедрата си и да има затруднения при ходене.

- Дискомфорт за бебето и вас
Както ще видите, бебето може да започне да плаче, да се ядоса, развълнува, да показва признаци на дискомфорт и неразположение.

И дори да не показва признаци на дискомфорт, последствията върху здравето и доброто му развитие са достатъчни, за да разубедят използването на не-ергономична носилка. 

- Дискомфортът е налице и за вас! Теглото не е разпределено правилно, което ще ви причини болки в гърба, още една не по-малко важна причина.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ВАШАТА НОСИЛКА?


Вече знаете как да разпознаете носилките, които да не използвате, но коя да изберете? Е, проверете дали позволява физиологична позиция, предвидете нуждите си (пози за носене, възраст на бебето) и моля, изглеждайте добре, по-хубаво е ;).  Дори и да е ергономична носилката Ви, не забравяйте да коригирате позицията на бебето. Ергономичната носилка вече не е такъва, ако бебето не е поставено правилно.


Тъй като ги познаваме и сме ги проектирали така, че да гарантират физиологична позиция на вашето дете, можем да ви запознаем с нашите две ергономични и физиологични раници.

И двете са изработени от сертифициран памук Oeko-Tex100 и са сертифицирани от Международния институт по дисплазия на тазобедрената става.

Те знаят как да отговорят на различните ви нужди.

PhysioCarrier: По-масивна с широки и удобни презрамки (подплатени ++), тя ще бъде вашият съюзник във всички ситуации през всички сезони.

Бонус: има джоб, който се отваря и затваря, за да проветрява гърба на бебето и огледало, за да го наблюдавате, когато е по гръб.

HoodieCarrier: Перфектната комбинация между дискретността на суитшърт, здравината на PhysioCarrier и упора и усещане като на слинг.

Допълнителен бонус: качулка за бебето, много шик ;) 

И двете раници позволяват носене отпред с лице към носещия, на гръб и на хълбок. 

Нашите раници могат да се използват от раждането с вложка за новородено и облегалка за глава (в комплекта Evolution pack, за да се позволи физиологичната позиция при най малките) до 20 кг. От 5 кг без удължителния комплект.